Hoe is het met de gezondheid van de batterij?

Hoe is het met de gezondheid van de batterij van je MacBook? 

Om dit in detail te begrijpen moeten we het hebben over 'lithium-ion' batterijen, het maximale aantal 'laadcycli' en het optimaliseren van de levensduur van batterijen … 

Maar je kan ook gewoon even een kijkje nemen met bijvoorbeeld de coconutBattery.app of de Battery Health 2.app. Even downloaden op je MacBook en je weet onmiddellijk hoe de gezondheid van je batterij is. 

Als voorbeeld hieronder een foto van mijn MacBook Pro (model 2018) en je ziet onmiddellijk dat de gezondheid van mijn batterij nog maar ±75% is.

Dat wil zeggen dat als ik mijn MacBook volledig laat opladen het Apple-batterij-icoontje wel 100% weergeeft maar mijn batterij op ± 75% zit van de oorspronkelijke capaciteit toen de MacBook nieuw was.

Dit alles is geen probleem als je meestal met de voedingsadapter aangesloten werkt doch als je veel onderweg bent dan mis je, met een capaciteit van bv. 75%, al snel 1 à 2 uur in batterijduur.

Vandaar dat Apple bij mij nu al aangeeft "Onderhoud aanbevolen" wat eigenlijk betekent "Batterij moet vervangen worden …"

Als je er 'last' van hebt ;-).

Je ziet in één van de foto's hieronder ook het aantal 'Cycles' staan, bij mij 360, wat het aantal 'laadcycli' weergeeft.

Voor mijn model van MacBook is het maximale aantal laadcycli 1000 en dan is de batterij echt 'dood' ;-).

 

Ook voor je iPhone en iPad hetzelfde verhaal.

In de App Store in iOS vind je eveneens voldoende apps om de gezondheid van je batterij weer te geven. Je kan echter ook een kijkje nemen bij [Instellingen: Batterij] en dan doorklikken naar [Batterijconditie] waar je de maximumcapaciteit van de batterij ziet staan in %.

Als deze minder is dan 80% dan zal je het zeker merken in het dagelijkse gebruik én kunnen eveneens de 'piekpresentaties' gelimiteerd worden.

TIP: Heb je de coconutBattery.app op je MacBook geopend dan kan je je iPhone of iPad even koppelen (USB-kabel) met de MacBook en zie je de gezondheid van je iPhone batterij ook in die app!

 

Welke apps gebruiken veel batterij?

Dit is van vele zaken afhankelijk maar je kan ze wel vinden:

  • Op je MacBook af en toe kijken in het batterijmenu. Bij mij zie je hierboven in een foto "Evernote" staan als 'Hoge stroomverbruiker' (op dat specifieke moment).
  • Op je iPhone of iPad af en toe even kijken bij [Instellingen: Batterij] waar je een lijst ziet van de 'topverbruikers' in de [Afgelopen 24 uur] en [Afgelopen 10 dagen].

Na een tijdje leer je de 'hoog stroomverbruikende' apps wel kennen en kan je je afvragen of die apps dat waard zijn ;-).

En neen … het heeft geen zin om een app (geforceerd) af te sluiten om batterij te sparen. Integendeel, het is net door ze af te sluiten dat je de app weer wakker maakt én je extra batterij verbruikt. >> lees-maar-even

Meer info - Meer kennis:

Afbeelding galerij

Return to Blog overview