fbpx

VPN … #tips

VPN snelheid

De VPN snelheid is maar zo snel als de langzaamste verbindingssnelheid.

En dan zijn het niet de "download"-snelheden die de bepalende factor zijn doch de "upload"-snelheden van de verbindingen.

Dus de maximale "upload"-snelheid van de internetverbinding op kantoor en de maximale "upload"-snelheid op de remote locatie bepalen de snelheid van de verbinding, afhankelijk van de richting die de data gaat (bijvoorbeeld voor het openen van een bestand of het bewaren van een bestand).

En als je dan weet dat in België bijna iedereen asynchrone internetverbindingen heeft waarbij men wel een redelijk hoge downloadsnelheid heeft doch een trage upload-snelheid dan begrijp je nu waar het probleem zit. Wij hebben meestal allen wel een hoge "download"-snelheid maar een (te) trage "upload"-snelheid.

Als je dit graag eens test op een locatie dan surf je bijvoorbeeld naar https://speedtest.net, klik daar op [GO] en na enkele ogenblikken krijg je de resultaten én verschillen van de gemeten download- en uploadsnelheid te zien.

TIPS om het werken met VPN 'vriendelijker' te maken
  • Zorg voor een voldoende sterk wifi-signaal.*
  • Of nog beter: … als je kan werken via een ethernetkabel dan is dit meestal sneller en stabieler.
  • Zorg ervoor dat je computer niet in ’sluimerstand’ gaat want dan wordt de vpn-verbinding onderbroken. De VPN-verbinding zal zich meestal proberen te herstellen als je de computer terug wakker maakt doch server-verbindingen vinden zo'n onderbreking niet prettig met als gevolg foutmeldingen, beschadigde documenten, enz …

Bij het beëindigen van je werk dien je ook, in de juiste volgorde, de verbindingen te verbreken!

  1. Bewaar en sluit al de geopende bestanden en/of database-verbindingen.
  2. Verbreek de fileserver-verbindingen
  3. Verbreek dan pas de vpn-verbinding!

… of je kan ook "Uitloggen" uit je computer of de computer "Uitzetten" en dan gebeuren bovenstaande stappen automatisch en in de juiste volgorde.

Ondersteuning nodig?


* Voor macOS-gebruikers is er een trucje om de sterkte van je wifi-sginaal te zien: alt-klik of option-klik op het wifi-icoontje in de menubalk bovenaan en je krijgt meer informatie te zien over de actieve wifi-verbinding. Het meest interessante getal is de waarde bij "Tx-snelheid": dit zou zeker hoger dan 50 Mbps moeten zijn als je met vpn wenst te werken. (Meestal schommelt dit tussen de 100 en 600 Mbps bij recente computers en recente wifi-apparatuur)

 

Return to Blog overview