fbpx

IT - Volg jij de evolutie nog?

Hiervoor refereer ik graag naar een artikel verschenen op kmo-insider.biz: "Wie de evolutie niet volgt, wordt door de concurrentie voorbijgestoken”, een verslag van een ontbijtvergadering met experts uit de IT-sector eind 2014, en hun reflecties zijn nog altijd zeer actueel!

Enkele krachtpunten uit dat verslag die ik alleen maar kan beamen. (Lees 'be-amen', niet ‘beamen’ :-))

"Gratis bestaat niet!"

Ik zie in verschillende bedrijven dat (vooral jonge) medewerkers op eigen initiatief nieuwe clouddiensten aanbevelen en/of in gebruik nemen. De jonge generatie is niet onmiddellijk gewend om voor iets te betalen als je het ook gratis kan gebruiken… de oudere generatie weet dat ‘gratis' niet bestaat. Er zijn altijd voorwaarden en gevolgen aan ‘gratis’ diensten, doch niet altijd onmiddellijk zichtbaar…

In mijn workshops en opleidingen geef ik altijd verschillende praktijkvoorbeelden waarbij het al dikwijls is misgelopen.

In het beste geval kost het dan alleen wat tijd (dus geld) om het terug in orde te brengen, maar het kan ook veel erger: chaos in verschillende versies van documenten, onopzettelijk verlies van documenten, diefstal van gegevens, enz…

 

"Veel kmo’s zijn nog steeds overtuigd dat IT een kost is en ze zien niet dat wanneer ze op dat vlak iets meer uitgeven ze elders veel kunnen besparen."

Dit besparen kan bijvoorbeeld door:

- efficiëntere en/of deels geautomatiseerde werkprocessen. Bijvoorbeeld: ik beantwoord zelden nog een e-mail rechtstreeks vanuit mijn mailprogramma; ofwel wordt het gearchiveerd ofwel komt het in een tracking- of ticketingsysteem voor opvolging.

- tijdig investeren in nieuw materiaal. Een beweging die ik opmerk de laatste 8 jaar zijn ‘uitgestelde’ investeringen (iedereen weet wel waarom) doch hierdoor heb ik al verschillende ‘noodinterventies’ moeten uitvoeren voor servers en netwerken die het door ‘ouderdom’ of te weinig ‘onderhoud’ begeven én dan is de kost (en het ongemak) veel groter dan alleen de materiaalkost…

 

"KMO's moeten voortdurend bijkomende opleidingen volgen om mee te zijn."

De digitale wereld evolueert in een ongelooflijk snel tempo. Wie kan het nog bijhouden? En is het opportuun om af te haken…? Neen natuurlijk niet!!
Laat je goed informeren en/of volg opleidingen zodat je (1) kan meepraten en (2) met kennis van zaken gedegen keuzes kunt maken.

Wat wij zelf aanbieden: SO CLASSES - Apple

 

"Een IT’er in hart en nieren en overtuigd van de automatisering, de cloud,… kan voor een organisatie veel problemen en miscommunicatie vermijden."

That’s me! In hart en nieren ben ik reeds 20 jaar overtuigd van het automatiseren van handelingen op mijn eigen computer, in werkprocessen, en dit al of niet gekoppeld met clouddiensten.

Wie is Jozef…

 

"Pak de problemen stap voor stap aan."

Bijvoorbeeld een overvloed aan (intern) e-mailverkeer kan ingetoomd worden door het gebruiken van goed geïmplementeerde ‘collaboration software’.

In ons eigen bedrijf maken we gebruik van: Teamleader (CRM, facturatie, offertes, projecten, tickets), Evernote (bewaarplaats voor allerhande zaken zoals: verslagen, afspraken, handleidingen, documentatie, …) en Slack (interne communicatie via het slack.com berichtensysteem = een zeer sterke daling van intern mailverkeer).

 

"Kijk naar de digitalisering. Er is een gigantische markt om efficiënter te gaan werken."

… die markt heeft inderdaad een ontzettend groot en breed aanbod, waardoor men soms door de bomen het bos niet meer ziet… Doch als het goed wordt aangepakt en geïmplementeerd dan zal je werk efficiënter worden!

 

"Zit regelmatig vrijblijvend samen voor een evaluatie van je IT en stippel een nieuwe roadmap uit."

… een goede raad waar men te weinig aandacht aan geeft. In de IT onderhoudsafspraken en premiumafspraken die wij aanbieden voorzien wij altijd periodieke interventies ter plaatse waardoor we persoonlijk contact en ‘voeling’ met de klant en het bedrijf behouden. Zo is het eenvoudiger om een juist advies te geven!

 

"Probeer je data onder controle te houden. We zien overal hoe onvoorzichtig er tegenwoordig met paswoorden wordt omgegaan… "

Man, man, man, … als je eens wist wat ik weet. Beveiliging van je IT-apparatuur en ook van het hele cloudgebeuren haal ik telkenmale opnieuw aan in de opleidingen die ik geef. En wees er maar zeker van: Een (groot) deel van je gegevens zit nu al in de cloud ook al besef je het vermoedelijk niet!

Kom eens naar een opleiding van Cloud@Work en ik ben er zeker van dat je digitale leven gaat veranderen in positieve zin!

Weet je trouwens wat ‘tweestapsbeveiliging' is?
Indien “ja”, zorg er dan voor dat je dit in alle internetdiensten of clouddiensten activeert!
Indien “neen”,… kom dan snel eens langs!

SO be safe out there!
Jozef en Nancy

Things we like

Return to Blog overview