OS X 10.11 El Capitan, doen of niet doen?
Is je Mac ook zo traag geworden?
De 2 meest voorkomende oorzaken van een trage Mac computer.
… een vraag, een mogelijke vaststelling, en enkele oorzaken.
Eerst de vraag:
OS X 10.11 El Capitan, doen of niet doen?
Ik gebruik de volgende regel:
– Als je nu al werkt met OS X 10.10 Yosemite dan moet je de gratis update naar OS X 10.11 El Capitan installeren. Je computer zou niet trager mogen werken, integendeel!
– Als je nu nog werkt met een versie OS X 10.6.8 tot 10.9.5, dan is er een kans dat je computer trager werkt na installatie van OS X 10.11 El Capitan. Daartegenover krijg je wel een up-to-date besturingssysteem met de beste beveiliging, de actueelste browser-ondersteuning en enkele nieuwigheden: http://www.apple.com/benl/osx/
Bijkomende voorwaarden voor een ‘snelle’ El Capitan:
– de processor van je computer is een i5 of i7,
– het type harde schijf van je computer is een SSD/Flash of Fusion-schijf,
– het geïnstalleerd geheugen is 8 GB of meer.
Momenteel krijg je de versie OS X 10.11.1 waarin de grootste ‘fouten’ van 10.11.0 al opgelost zijn. De versie OS X 10.11.2 staat intussen (nov-2015) al in de steigers om elk moment gereleased te worden.
Is je Mac ook zo traag geworden?
Sinds de laatste 2 à 3 nieuwe versies van OS X hoor ik geregeld bij mijn klanten dat hun Mac zo traag is geworden, met als gevolg dat velen niet upgraden naar OS X 10.11 El Capitan, of ze hebben dit intussen toch gedaan om dan alleen maar bevestigd te krijgen dat hun computer nòg trager is geworden.
Toch zou OS X El Capitan sneller moeten zijn dan de vorige versie OS X Yosemite, het is namelijk een update die vooral ‘optimalisatie’ uitvoert in de diepere lagen van het besturingssysteem en dus snelheidswinst moet opleveren, zelfs op oudere computers.
Als je computer voldoet aan de ‘bijkomende’ voorwaarden die ik hierboven opgenoemd heb dan zou je computer niet trager mogen zijn. Meestal is de oorzaak dus ergens anders te zoeken!
De 2 meest voorkomende oorzaken van een trage Mac computer.
(1) Allerlei oude/vergeten/onzichtbare software.
Allerlei oudere software die stiekem opgestart wordt en je computer continu vertraagt. Dit is bijna niet te voorkomen als je computer al 2 jaar of ouder is… bij elke OS X update blijft hier en daar wat oudere software onopgemerkt geïnstalleerd. Ofwel is die software niet meer nodig en kan het verwijderd worden ofwel is er van die software al een nieuwe versie beschikbaar. Een opkuis hiervan is niet zo eenvoudig. Ik doe dit in een interventie van 1 à 2 uur en breng zo de meeste computers terug op hun normale snelheid.
(2) Een sterke opkomst van malware en adware.
Malware, adware, virussen… Ja, je leest het goed! Apple computers worden niet meer gespaard van die ‘duistere kant’ nu dat meer en meer mensen Apple computers gebruiken.
Gelukkig is het nog niet zò erg en is het meestal eenvoudig op te lossen. De programma’s die ik hiervoor gebruik zijn:
– MalWareBytes Anti-MalWare (voorheen Adware Medic), een programma dat je computer momenteel niet ‘actief’ beschermt en dus moet je dit af en toe even opstarten om te controleren of je computer besmet is. (En ik heb al veel adware/malware gevonden de laatste maanden!)
– Sophos Anti-Virus, een programma dat ‘actief’ beschermt en momenteel vooral gespecialiseerd is in het zoeken van virussen doch nog niet alle adware weet te vinden.
Dus een combinatie van deze 2 programma’s is momenteel aanbevolen.
En laat je niet, dus NIET, verleiden om MacKeeper te installeren!! Dit programma is eigenlijk gewoon een type adware/malware en maakt je computer vooral trager… Installeer het genoemde programma MalWareBytes Anti-MalWare en die zal ook MacKeeper op een correcte manier verwijderen.
Te Noteren:
– Laat je computer(s) eens onderhouden en up-to-date brengen bij [SO Apple]